איך מאחסנים שמן זית?
שמן זית יכול לשמור על איכותו ויציבותו למשך תקופה ארוכה, גם לשלש שנים ויותר.
כדי לשמור על איכות השמן יש להימנע משלשה גורמים הפוגעים בשמן הזית ומאיצים את התחמצנותו:
- חמצן
- אור
- חום
חמצן
המגע של שמן הזית עם חמצן גורם לפירוק חומצות השומן המהוות את בסיסו של שמן הזית.
זהו כנראה הגורם העיקרי בקלקול שמני הזית.
רכשתם בקבוק או מיכל ופתחתם אותו לשימוש שוטף? מצוין. אבל בנקודה זו חשפתם את השמן לחמצן והתחלתם בתהליך שבסופו של יום, לאחר מס' שבועות, יפגום בשמן.
אז מה עושים? משתמשים בכלי אחסון המותאמים לצריכה שוטפת של מס' שבועות עד חודש לאחר פתיחתו. משפחה ממוצעת תצרוך כ- 2 ליטר בחודש ולכן יתאים לה מיכל של 2 ליטר או מס' בקבוקים של 750 סמ"ק שיתרונם הוא בנוחות השימוש והאפשרות להציבם על השולחן לשימוש אישי לפי הטעם. רכישה של מיכל 5 ליטר מיועדת לשימוש של חודשיים שלושה ומומלץ להעביר את השמן לאחר פתיחת המיכל לבקבוקי זכוכית אטומים לאור לשימוש בהמשך.
מדוע אנו לא משווקים מיכלי 18 ליטר?
רכישת מיכל של 18 ליטר מקובלת בעיקר במגזר הערבי בו כל בית אב מביא את זיתיו לבית הבד ומקבל את השמן במיכלים של 18 ליטר. מכאן המנהג לרכישת "פח" שמן אותנטי מהחבר הקרוב בכפר. ייתכן מאד שזכיתם בשמן מעולה, כנראה גם לא מסונן, שעם פתיחת המיכל יתחיל להתחמצן. רוב השמן שתצרכו ממיכל כזה יהיה מן הסתם מקולקל החל מחודש מרץ/אפריל. בעיה קשה נוספת קשורה למנהג הגרוע של שווק שמן זית במיכלי פלסטיק צהובים. הפלסטיק הוא אויב מושבע של שמן הזית הסופג מהפלסטיק רכיבים רעילים המקלקלים את השמן ופוגעים בטעמו.
אור
קרינת ה- UV פוגעת בשמן הזית ומאיצה את תהליך ההתחמצנות שלו.
שמן זית חייב להיות מאוחסן במיכל אטום לאור. מיכל פח או זכוכית כהה. בוודאי לא פלסטיק מכל סוג.
יש לאחסן את השמן בארון סגור או במזווה עם חשיפה מינימלית לאור. בשימוש שוטף של מס' שבועות אין בעיה להציב את הבקבוק על השיש. השמן ישרוד חשיפה קצרה של אור.
חום
שמן זית יש לאחסן בטמפרטורה של 17-25 מעלות, למעשה טמפרטורת חדר או ארון אחסון ממוצעת.
אין לאחסן שמן זית במקרר מאחר וטמפרטורה נמוכה מפרקת את השמן ופוגעת בארומות שלו.
לסיכום:
השתמשו במיכל המאפשר לכם שימוש לתקופה של כחודש, בקבוק או מיכל פח בנפח של 750 סמ"ק עד 2 ליטר. כך תמנעו מחימצון השמן.
רכשו רק בקבוקים או מיכלים אטומים לאור ואחסנו את השמן בארון. אין להשתמש בבקבוקים או מיכלים מפלסטיק.
אחסנו את השמן כמו שאתם מאחסנים יין, בטמפרטורת חדר של 17-25 מעלות.
בבית האריזה של משק לביא, שמן הזית מאוחסן עד לבקבוקו במיכלי נירוסטה אליהם מחדירים חנקן הכבד מהאויר ולא מאפשר את חימצון השמן. המיכלים מאוחסנים בטמפרטורה קבועה של 19 מעלות וכך אנו יכולים להבטיח את איכות השמן לתקופה ארוכה.
נשמח לענות לכל שאלה בנושא, כתבו לנו: galileanolive@gmail.com
סקרנים לראות איך אנחנו מאחסנים שמן זית? מוזמנים למרכז המבקרים שלנו כל יום שישי מ- 8:00 עד 13:00 ועל הדרך תוכלו להנות מקפה ומאפה בעגלת הקפה "על הואדי" הצופה על הנוף המרהיב של גבעות ציפורי.
עד אז, מוזמנים לרכוש בחנות המקוונת שלנו. תהנו!