מדוע אין השנה שמן זית?

מדוע אין השנה שמן זית?

 

 

עצי הזית ושמן הזית הם מהנפגעים המשמעותיים ביותר ממשבר האקלים הגלובלי.

"חגורת הזית" העולמית ממוקמת באגן הים התיכון, אזור אקלימי מובחן המותאם להפריית וצמיחת זיתים מבחינת אופי הטמפרטורות בעונות השנה ומאפייני הקרינה.

עץ זית זקוק לאקלים מתון עם כמות משקעים מינימלית שתאפשר לעץ להצמיח צימוח צעיר מדי שנה כבסיס ליצירת פרחים, חנטים ופירות.

תנאים של עקת מים מתמשכת כאשר אין אספקת מים מספקת לתפקודים פיזיולוגיים נורמליים, גורמים להתייבשות של רקמות הצמח ולעיכוב משמעותי של הצמיחה וההתפתחות של עצי זית.

כשעץ הזית חווה מחסור במים הוא עובר למשטר הישרדות בו הוא מקצה את משאביו המוגבלים לפונקציות החיוניות להישרדות קיומית ומניעת התייבשות טוטאלית , במקום לייצר צמיחה חדשה כזו שאמורה לייצר את פרות העונה הבאה.

עקת מים מתמשכת תוביל לירידה דרסטית ביבול , בתכולת השמן ובאיכותו.

יצרניות השמן הגדולות בעולם ממוקמות באגן הים התיכון שחווה מספר חורפים שחונים עוקבים בשנים 2021-2023 ומכאן ההשפעה העצומה על ירידת היבולים הדרמטית של עצי הזית באזורים אלו.

בנוסף לבצורת המתמשכת, חורף 2023 אופיין כחורף חם במיוחד יחסית לשנים רגילות.

טמפרטורות גבוהות בעונת הפריחה והחנטה פוגעות בהתמיינות פקעי הצמיחה של הזית לפרחים ולחנטה מוצלחת שתבטיח יבול סביר.

לסיכום: ההתחממות הגלובלית משפיעה הן על היעדר מינימום מים הדרושים לצימוח נאות של הזית והן על כושר העץ להפיק פריחה וחנטה בכמות שתבטיח יבול סביר.

מסיק 2023 בישראל הוא מהדלים ביותר בעשרות השנים האחרונות בדיוק מאותן סיבות גלובליות.

גם כרמי זיתים הזוכים להשקיה מסודרת ובכמויות המים הדרושות נפגעו מהחורף החם והיעדר הפריחה.

התוצאה היא מחסור מהותי בשמן זית ישראלי השנה.

השמן שיימכר ברשתות השווק יהיה בעיקר מיבוא ומשנים קודמות. עקרונית כל עוד השמן איכותו במקור ונשמר בתנאים טובים הוא אמור לשמור על איכות סבירה. אך כאן נוסיף הערת אזהרה.

המחיר הגבוה של שמו הזית בעולם וההיצע הנמוך עלולים להביא לשפע של זיופים של שמן זית באמצעות מהילה בשמנים אחרים או באמצעות טיפול כימי בשמנים ישנים ופגומים, תופעה נפוצה מאד במדינות היצוא העיקריות, ספרד ואיטליה.

היבוא לישראל מסתפק בקבלת תעודות מהיצואן ויכולת הרשויות לבצע בדיקות פגמים ובדיקות כימיות כמעט לא קיימת כך שסביר שהשוק יוצף בשמן מזויף ולא תקין.

איך תדעו? תרכשו רק מיצרן מוכר לכם ושאמינותו איננה מוטלת בספק.

שמן זית ישראלי גם מהעונה הקודמת שומר היטב על איכותו וטעמיו בתנאי שאוחסן היטב ואין כל סיבה לא לצרוך אותו. להיפך, בזנים מסוימים נקבל שמן מאוזן יותר ופחות מריר.

מה הצפי לעונה הבאה?

כמו בעצי פרי רבים אחרים, הזיתים מהם מפיקים את השמן גדלים על צימוח השנה הקודמת.

נסביר. הזיתים שנמסקו בסתיו האחרון, אוקטובר – נובמבר 2023, צמחו על ענפים שצמחו באביב 2022, כשנה וחצי קודם. פקעי הפרחים האלו חוו את החורף החם של 2023 לא התמיינו לפריחה כך שהיבול נפגע אנושות.

בשנה בה העץ אינו משקיע אנרגיה בייצור פרי ( "צימוח גנרטיבי") רוב האנרגיה תושקע בצמוח ענפים חדשים ("צימוח וגטטיבי") שיבטיחו יבול גבוה בעונה הבאה בתנאי שהאביב יאפשר טמפרטורות מתאימות להתמיינות לפריחה ולפרי.

זו החקלאות. שנים טובות ושנים מאתגרות.

הטכנולוגיה יכולה למתן או לסייע לגורמי הטבע אך רק בשוליים.

ההלכות הקשורות בעבודת האדמה מקובצות במשנה בסדר זרעים המכונה גם סדר אמונות.

החקלאי שמעשה ידיו תלויים בחסדי שמים חייב להיות איש אמונה ואופטימי מטבעו ולהאמין שהעונה הבאה תהיה לבטח טובה יותר מקודמתה.

נקווה שהאביב הקרוב יביא איתו גם שקט ורגיעה יחסית בגבולותינו, וחזרה הדרגתית לעיסוקי היום יום שאנחנו כל כך מייחלים להם.

 

 

בשמן זית לביא אוהבים לפנק!

קבלו במתנה קופון ע"ס 10 ש"ח לרכישה בחנות:

הקופון הועתק!
lavioliveoil

מוגבל לשימוש אחד לרכישת מארזים המשתתפים בהטבה: רביעית 2 ליטר, שישית בקבוקים וזוג מיכלי 5ליטר

שלום, כאן שי
אשמח לסייע גם בוואטסאפ

דילוג לתוכן