מה קרה למחירי שמן הזית?

מה קרה למחירי שמן הזית?

 

במהלך השנתיים האחרונות חלה עלייה דרמטית במחירי שמן הזית ברחבי העולם ובישראל.

המגמה הזו נובעת משילוב מורכב של שינוי האקלים במדינות הים התיכון, עליית מחירי תשומות כוללת בעולם מאז מגפת הקורונה והמשך העלייה בביקוש לשמן זית.

גם בישראל, מדינה שבה שמן זית נחשב למוצר מסורתי, מורגש היטב השינוי בדפוסי הצריכה של שמן הזית ומגמה זו צפויה להימשך ואף להחריף בשנים הקרובות.

 

הגורמים המרכזיים לעליית מחירי שמן הזית

 1.  שינויי אקלים ומזג אוויר קיצוני

אחד הגורמים המרכזיים לעליית מחירי שמן הזית הוא שינויי האקלים העולמי, ההתחממות הגלובלית, והשפעותיהם על תנאי הגידול באזורים שבהם מיוצר עיקר שמן הזית בעולם.

אגן הים התיכון, הן בחלקו הצפוני הכולל מדינות כספרד, איטליה, יוון ותורכיה, והן בחלקו הדרומי מדינות כמרוקו וטוניסיה, הוא אסם שמן הזית העולמי ומייצר כ- 80% מהצריכה העולמית.

אגן הים התיכון חווה בשנים האחרונות גלי חום קיצוניים ובצורות שהובילו לפגיעה משמעותית ביבולים.

על מנת להגיע ליבולים סבירים, הזית זקוק למנות קור בחורף שיבטיחו התמיינות וגטטיבית (פריחה וחנטה). בהיעדר מנות קור מספקות שיעור היבולים פוחת דרמטית. בנוסף, השנים האחרונות אופיינו בבצורות קשות במדינות אלו ומאחר ורוב שטחי הגידול אינם מושקים (חקלאות בעל) ההשפעה של המחסור במים השפיעה אף היא על היבולים.

ספרד, לדוגמא, נחשבת כיצרנית העיקרית של שמן הזית עם יבול ממוצע של 1.8-2 מיליון טון שמן זית לשנה. בשנים האחרונות ייצרה ספרד כ- 60% בלבד מהייצור הממוצע שלה.

בכלכלה כמו בכלכלה, ירידה חריפה בהיצע גוררת עליה חדה במחירים.

  1. עלייה בעלויות הייצור

מחירי התשומות החקלאיות המשמשות לייצור שמן זית, כגון מים, דשנים, ועבודה, עלו באופן ניכר בשנים האחרונות. בנוסף, משבר האנרגיה הגלובלי, שהתגבר בעקבות המלחמה באוקראינה, הוביל לעליית מחירי האנרגיה, מה שהגדיל את עלויות ההובלה והשינוע של שמן הזית ממדינות הייצור למדינות הצריכה.

הגידול החד בתשומות הגידול מעלה במקביל את הסף הכלכלי של המגדלים, רובם תאגידים וקואופרטיבים המייצרים אלפי טונות של שמן זית בשנה.

  1. המשך מגמת העלייה בביקוש העולמי לשמן זית

העלייה במודעות לצריכת מזון בריא והיתרונות הבריאותיים של שמן הזית הובילה לביקוש גובר בכל רחבי העולם. שמן הזית, ובמיוחד שמן זית כתית מעולה, זוכה להכרה כמזון-על, שידוע בין השאר בתכונותיו כנוגד חימצון עוצמתי. העלייה במודעות לבריאות והתמקדות בתזונה ים-תיכונית גרמו לעלייה בביקוש לשמן זית גם בשווקים מתפתחים שמעולם לא צרכו שמן זית כמו יפן, קוריאה, הודו וסין. להמחשה, גם אם 10% מהסינים יצרכו כמות זניחה של 200 סמ"ק שמן זית בשנה, המשמעות היא ביקוש של כ 25 מיליון טון.

עליית הביקוש בשווקים המסורתיים והמתפתחים יוצרת תחרות על ההיצע הקיים, מה שמוביל להשפעות משמעותיות על השוק העולמי וללחץ על המחירים.

 

השפעת המחירים על צריכת שמן הזית

העלייה הדרמטית במחירי שמן הזית לא נשארת ללא השפעה על הצרכנים. השינויים במחיר גרמו למעבר לצמצום בצריכת שמן הזית, למעבר לצריכת מוצרים תחליפיים, לשינויים בהרגלי הצריכה של שמן הזית והחמור מכל, להתפשטות מגמת זיוף שמן הזית ושיווק שמנים פגומים כשמנים איכותיים.

 

  1.  צמצום בצריכה בקרב בעלי הכנסה נמוכה ובינונית

עבור חלק גדול מהאוכלוסייה, שמן זית שנחשב בעבר כמוצר עממי נגיש  נחשב כיום למותרות.

עליית המחירים מובילה לכך שצרכנים רבים, במיוחד בעלי הכנסות נמוכות ובינוניות, עוברים לצרוך שמנים זולים יותר כמו שמן קנולה, סויה, או חמניות. הצרכנים הללו בוחרים לעיתים קרובות לוותר על שמן הזית, מתוך צורך כלכלי, גם אם הם מכירים את היתרונות הבריאותיים שלו. במקרים רבים, צרכנים יתפתו לרכישת שמן זית זול ממותגים לא ידועים, לרוב, שמנים מזויפים או פגומים שנמכרים כשמנים איכותיים.

  1. מעבר לשמן זית באיכות נמוכה יותר

אחד השינויים הניכרים ביותר הוא מעבר לצריכה של שמן זית באיכות נמוכה.

חלק ניכר משמן הזית המיוצר בעולם איננו משווק כשמן זית כתית מעולה אלא כשמן זית מזוכך, שהליך ייצורו איננו באמצעות כבישה מיכנית אלא באמצעים כימיים המפרידים בין מולקולות המים לשמן. בתהליך הזיכוך נפרדים במקביל מכל המרכיבים הבריאים והתזונתיים של שמן הזית כך שמתקבל נוזל אינרטי ללא כל תועלות מיוחדות.

שמן זית מזוכך נמכר ברחבי העולם במחירים נמוכים ובדרך כלל מבודל בבירור ככזה.

האמרת המחירים העולמית גורמת ליצרנים רבים למתג שמן זית מזוכך בשמות מתוחכמים מטעים כך שהצרכן רוכש שמן זית נחות במחירים גבוהים ללא כל הצדקה.

  1. הקטנת הרגלי הצריכה בשימוש יומיומי

העלייה במחירים גורמת לכך שצרכנים רבים מקטינים את השימוש היומיומי שלהם בשמן זית, ומגבילים אותו למתכונים מסוימים או לאירועים מיוחדים. צרכנים אלו רוכשים כמויות קטנות יותר של שמן זית ומשתמשים בו רק במתכונים ייחודיים או במנות הדורשות שמן זית איכותי.

 

  1. זיוף שמן זית

זיוף שמן זית הוא תופעה ותיקה בת עשרות רבות של שנים. הזיוף מבוצע באמצעות מיהול שמן זית בשמני זרעים מזוככים כשמן סויה או תירס, או באמצעות טיפול בשמני זית ישנים באמצעות תהליך כימי המסיר ריחות ופגמים, תהליך המכונה דיאודורציה, והוספת חומרי טעם וריח המעניקים לשמן המזויף תחושה אותנטית.

רשויות הבריאות בעולם מנסות להיאבק בתופעה הפלילית הזו, לרוב לא בהצלחה יתירה.

גם לישראל הגיעו לא מעט שמני זית פגומים ומזויפים. רשות המזון של משרד הבריאות דוגמת את שמני היבוא מפעם לפעם ומורידה מהמדפים שמנים פגומים אך עדיין הכמויות גדולות ופאנל הטועמים של ענף הזית הדוגם באופן רציף שמני זית מהשוק פוסל שמנים כאלו על בסיס קבוע.

 

מהן המגמות לשנים הבאות?

בטווח הזמן הקצר, השוק יסבול עדיין מהירידה החדה בהיצע העולמי בהינתן שמשבר האקלים עוד כאן ואף צפוי להחריף.

רמת המחירים הסיטונאית בשוק העולמי בה נסחר שמן באלפי טונות עדיין גבוהה מאד, כ- 9 יורו לק"ג. גם ירידה מתונה לכיוון ה- 6-7 יורו אך עם עליות של תשומות השינוע והלוגיסטיקה, ישאירו את המחירים ברמה הנוכחית.

הצריכה בישראל היא כ- 15 אלף טון בשנה, כ- 50% מייצור מקומי ו- 50% מיבוא. המגמות העולמיות משפיעות ישירות על המחירים בישראל שימשיכו להיות גבוהים בשנים הקרובות.

בטווח הארוך, מיתון המחירים יתאפשר רק באמצעות הרחבה ניכרת של ההיצע ואיזון מסוים בין הביקוש להיצע.

הרחבת ההיצע עשויה להתרחש באמצעות מעבר הדרגתי מגידול מסורתי של זיתים בצפיפות נמוכה  וללא השקיה, צורת הגידול הנפוצה ביותר בעולם, לגידול אינטנסיבי מתקדם של כרמי זיתים צפופים המושקים במי קולחין והמנוהלים ביעילות תפעולית גבוהה בשלבי הגידול והמסיק.

הרחבת ההיצע באמצעות מהפכה טכנולוגית בגידול הזית עשויה להכפיל את ההיצע ולהשפיע בטווח הארוך על רמות המחירים.

ישראל כבר עושה צעדים מתקדמים בתחום ייעול הענף. רוב השטחים החדשים ניטעים ככרם סופר אינטנסיבי צפוף ביבול גבוה לכל דונם וביעילות כלכלית גבוהה.

 

אוקי, אז מה עושים?

תכל'ס אין כאן בשורות מרנינות.

בשנים הקרובות מחירי שמן הזית בישראל ימשיכו להיות גבוהים.

כאן בדיוק טמון הכח של הצרכן להיות מודע היטב לאיכות השמן הנרכש על ידו. די טיפשי לרכוש שמן זית לא ידוע וכנראה פגום או מזויף במחיר גבוה.

בישראל יש עשרות יצרנים קטנים ובינוניים המייצרים שמן זית באיכות מעולה ובתו האיכות של ענף הזית המבטיח איכות של המרכיבים הכימיים (חמיצות, פראוקסידים) הנבדקים במעבדה מוסמכת ובדיקת טעמים ע"י פאנל טועמים מוסמך.

בואו נבטיח שהאיכות אכן מצדיקה את המחיר.

לשמן הזית הישראלי שם עולמי של שמן איכותי עם מרכיבי טעם ובריאות גבוהים במיוחד.

מומלץ לטעום ממגוון רחב של יצרנים וטעמים ולהנות משמן זית בריא, טעים וישראלי.

 

עונת המסיק לפנינו וסביב נובמבר דצמבר נזכה לטעום את השמן החדש של העונה.

עקבו אחרי ההודעות שלנו. באוקטובר נערוך מכירה מוגבלת ומוקדמת של ראשון המסיק.

 

ומילה לסיום:

עץ הזית הוא העץ הלאומי במזרח התיכון. כל מי שחי על האדמה הקשה והצרובה הזו מכבד ומוקיר אותו.
עץ הזית הוא סמל עתיק לשלום ואחווה.
המציאות שלנו קשה ומאתגרת. קשה לראות איך מאתחלים מחדש חוויה משותפת של חיים באור התכלת העזה. אבל ייאוש איננו תכנית עבודה. נמשיך לגדל את הכרמים שלנו, לייצר את המיטב ולהמשיך את השרשרת הארוכה של אוהבי הארץ הזו.

בשמן זית לביא אוהבים לפנק!

קבלו במתנה קופון ע"ס 10 ש"ח לרכישה בחנות:

הקופון הועתק!
lavioliveoil

מוגבל לשימוש אחד לרכישת מארזים המשתתפים בהטבה: רביעית 2 ליטר, שישית בקבוקים וזוג מיכלי 5ליטר

שלום, כאן שי
אשמח לסייע גם בוואטסאפ

דילוג לתוכן