fbpx

מהו, באמת, שמן זית איכותי?

כולם רוצים שמן זית איכותי. ברור. מי רוצה שמן זית לא איכותי?
איכות שמן הזית נמדדת בשני מרכיבים עיקריים: טעם וכימיה.
שמן זית איכותי הוא טעים. מאד. אי אפשר לפספס. יש לו ארומות נהדרות של טבע רענן, פירותיות. פשוט טעים.
כן, הוא עשוי להיות מריר יותר ומריר פחות, חריף יותר או פחות, אך לא יהיו בו פגמים כמו עיפוש או חימצון הנובעים משלל גורמים:
גידול פרי לקוי (מזיקים, מחלות, יובש), מסיק בתנאים גרועים  וטיפול לקוי בזיתים עד הגעתם לבית הבד, ייצור בבית בד שאינו מקפיד על איכות גבוהה של התהליך, אחסון בתנאים לא נאותים (אור, חמצן, טמפרטורה).
המרכיב השני הוא איכותו הכימית של שמן הזית, שלא תמיד ניתנת לזיהוי בטעימה. חומציות השמן המעידה על רגישותו לחימצון (פירוק אורגני), כמות פיראוקסידים (רע), כמות פוליפנולים – נוגדי חימצון (טוב) ועוד.
רוב שמני הזית הנמכרים ברשתות השיווק מסווגים ככתית מעולה, החומציות שלהם היא כנראה מתחת ל- 0.8%. אבל אין למדד זה כל השפעה מהותית על איכות השמן.
שמן הזית ה"סטנדרטי" יהיה לרוב  "שטוח" בטעמו, נעדר ארומות וטעמים המייחדים שמן זית איכותי.
מקורו של רוב שמן הזית הנמכר ברשתות השיווק הוא יבוא, בעיקר מספרד שם נהנים יצואני השמן מסבסוד ממשלתי נדיב המאפשר להם יצוא במחירים נמוכים.
שמן הזית המיובא עומד בדרך כלל בקריטריונים הכימיים של האיכות, אך לרוב רחוק מאד בטעמו משמני הזית המקומיים המיוצרים בישראל.
שמני הזית האיכותיים באמת  מספרד, איטליה וצרפת נשארים לרוב שם ולא נשלחים מעבר לים בקוביות פלסטיק הנודדות שבועות על פני ימים ודרכים.
אז איך תדעו מהו שמן זית איכותי?
ראשית, תו האיכות. שמן זית הנושא את תו האיכות של ענף הזית עבר מבחן איכות קפדני, כימי וארגונולפטי (היעדר פגמים בטעם).
תבדקו ממי אתם רוכשים. תטעמו, תשאלו, תנסו.
יש בישראל לא מעט יצרני בוטיק העמלים לספק שמני זית איכותיים מהטובים בעולם. רובם יגיעו אליכם במשלוח עד הבית בלחיצת כפתור.
אנחנו בתחילת העונה, עם שמן זית נפלא שנמסק בימים אלו ממש.
כנסו לחנות שלנו באתר ובחרו במארז הנוח לכם. קליק אחד והשמן אצלכם בבית.
לבריאות!

שלום,
רוצים לדבר?

דילוג לתוכן